Encara estem en pandèmia?
El 27 d’octubre de 2022, el director general de l’OMS afirmava: “Estem millorant la situació de la pandèmia de la COVID-19, però encara no s’ha acabat. L’última setmana es van notificar més de dos milions sis-cents mil casos nous, amb 8.562 morts noves. El final d’aquesta pandèmia està a la vista, però la desigualtat continua obstaculitzant la nostra resposta.
Patir la COVID-19 continua suposant un risc?
Sí. Continuem estant en risc sobretot les persones grans o amb condicions de risc per complicacions. La immunitat adquirida per les vacunacions i/o per haver passat prèviament la malaltia i les variants circulants en aquests moments, fan que la gravetat sigui més baixa que en onades prèvies; però, tot i així, encara hi ha al voltant de 900 hospitalitzacions i 29 persones ingressades per COVID a les UCI. Les xifres de morts setmanals en el darrer mes estan entre 20 i 40.
Quins efectes adversos tenen les vacunes contra la COVID-19?
Les vacunes adaptades a la variant òmicron tenen un perfil de seguretat similar a les que s’utilitzen per a la primovacunació. Les reaccions adverses més freqüents en població adulta són febre, malestar, dolors musculars, mal de cap, vòmits, dificultat en respirar i dolor al lloc de la injecció. Aquestes reaccions habitualment són d’intensitat lleu o moderada i es resolen en un termini de pocs dies després de la vacunació.
Per què cal una segona dosi de record de la vacuna contra la COVID-19?
Per quatre motius:
1. Malgrat que les vacunes contra la COVID són molt efectives per evitar malaltia greu, hospitalitzacions i morts, la seva efectivitat va baixant amb el temps.
2. Són possibles les reinfeccions després d’uns mesos d’haver patit la malaltia.
3. Apareixen variants a tot el món que escapen a la protecció que donen les vacunes o el fet d’haver patit la malaltia.
4. En l’actualitat, per primera vegada, es disposa de vacunes bivalents adaptades a les variants òmicron que estan circulant el 2022
Si he passat la malaltia recentment, m’haig de vacunar?
Sí, és molt important vacunar-se a partir dels cinc mesos d’haver passat la malaltia. A més a més, el virus ha anat evolucionant i van apareixent noves variants
És veritat que la vacuna de la COVID-19 pot produir pericarditis o miocarditis?
Rarament es produeixen reaccions adverses com la miocarditis i la pericarditis, tot i que se n’han identificat alguns casos (menys d’1 cada 10.000 persones vacunades). El risc és més gran en homes joves i, especialment, després de l’administració de la segona dosi.
A on em vacunaran i com puc agafar cita?
Només cal demanar cita a http://citasalut.cat o a l’apartat de demanar cita de La Meva Salut (important: no s’ha de confondre amb l’apartat de vacuna COVID-19, que es reserva a les persones que es vacunen per primera vegada)