RECOMANACIONS PER A LA PROTECCIÓ SOLAR

Ha arribat l’estiu i, amb ell, els riscos associats a les llargues exposicions al sol dels nens. Prendre’l amb moderació és beneficiós, però, en excés, és nociu, perquè pot provocar cremades i fins i tot càncer de pell. Per evitar-ho, és molt important que els nadons i els nens estiguin ben protegits amb una crema solar adequada.

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ens dóna unes recomanacions generals per a la protecció de la radiació solar i la prevenció de les patologies associades:

 • Evitar l’exposició en les hores centrals del dia, de les 12 a les 16 hores.
 • Acostumar-nos a buscar l’ombra. Evitar els raigs solars és la protecció més efectiva.
 • Després del bany, assecar-se bé la pell, ja que l’aigua amplifica la intensitat de la radiació sobre la pell.
 • Utilitzar gorra o barret per protegir el cap, la cara i el clatell.
 • Utilitzar ulleres de sol, millor tancades que no permetin l’entrada de la llum pels costats i que ens assegurin una completa protecció contra les radiacions UVA i UVB (homologades).
 • Utilitzar roba adequada que cobreixi la major part de la pell possible: roba de colors clars i poc ajustada. Algunes marques etiqueten la seva roba segons la fotoprotecció que ofereixen. Una UPF-15 o superior proporciona una protecció acceptable. A falta d’aquest etiquetatge, ens podem orientar amb l’ombra que aconsegueixen projectar les peces de roba exposades al sol. Com més gruixudes o com més dens és l’entramat del teixit, més protecció ofereixen.
 • Utilitzar cremes amb alt filtre solar en les zones que no estiguin cobertes per roba.

 

NO HEM D’OBLIDAR
L’exposició al sol també genera una pèrdua de líquids, sobretot si es realitza activitat física; per tant, és molt important procurar una ingesta de líquids suficient per a evitar la deshidratació i el cop de calor.
No només hem d’aplicar les mesures de fotoprotecció quan ens exposem directament al sol a la platja i/o a la piscina, sinó que aquestes mesures les hem d’extendre a totes les activitats que fem i que fan els nostres fills a l’aire lliure…, i malgrat que el cel estigui ennuvolat!

latrochadigital.com

 

CONSELLS PER ESCOLLIR CREMA SOLAR
Tingues en compte que la pell dels nens, en posseir menys melanina, és més sensible que la pell dels adults a les radiacions solars.
A més, tot i que les cremes fotoprotectores es poden usar de forma segura en els nadons, per sota dels 6 mesos poden resultar irritants a causa de les característiques especialment sensibles de la seva pell. Consulta al teu metge abans d’aplicar una crema solar a un nen d’aquesta edat.
Hi ha un ampli ventall d’opcions a l’hora de triar la millor crema solar per als teus fills. T’oferim un seguit de consells, perquè sàpigues quina és la que més els convé i com l’has d’utilitzar.

Quina crema escollir?

 • Es recomana que el factor de protecció solar (FPS) per als nadons i els nens sigui de 50. Com més elevat és, més protecció proporciona. Les millors cremes són les que s’anomenen “d’ampli espectre”, perquè protegeixen dels dos tipus de raigs solars que poden ocasionar danys a la pell, els ultraviolats A (UVA) i els ultraviolada B (UVB).
 • Les cremes i llets, que contenen en la seva composició agents hidratants, són els fotoprotectors més indicats per als nadons i els nens. Les solucions alcohòliques, que estan presents en locions i gels, tenen un efecte secant que convé evitar en la seva pell.
 • Les millors cremes són les que estan fabricades especialment per a ells, que contenen les mateixes substàncies protectores que s’usen per als adults, amb la diferència que no estan perfumades i la seva base de formulació és més suau.
 • Les presentacions resistents a l’aigua són sempre l’elecció més adequada per als nens. Aquests protectors estan pensats per durar més que els altres en l’aigua durant el bany o en el cas de sudoració abundant, si realitzen activitat física.
 • No utilitzis protectors solars en forma d’esprai. Se’ls poden irritar els ulls i ho poden inhalar. Encara que li demanis al teu fill que tanqui la boca, pot no ser capaç de coordinar la seva respiració en el moment en què li apliquis l’esprai. En tot cas, si ho haguessis de fer servir, aplica’t primer la crema sobre les teves mans i després frega-li a la cara del nen.
 • Evita productes que combinin bloquejador solar i repel·lent d’insectes. La crema fotoprotectora s’ha de  tornar a aplicar cada poc temps. El repel·lent d’insectes utilitzat amb massa freqüència pot ser perjudicial.

Com aplicar-la?

L’efectivitat de les cremes solars depèn de la seva aplicació correcta. Amb aquests consells podràs protegir els teus fills millor:

 • Fes-la servir cada dia quan estiguin a l’aire lliure, fins i tot per un curt període de temps. La majoria de les lesions provocades pel sol ocorren com a conseqüència d’una exposició fortuïta durant les activitats quotidianes, no en prendre el sol a la platja.
 • Cobreix tota la pell estenent la crema. La forma correcta d’aplicar el fotoprotector solar és fregant i estenent bé la crema per totes les àrees corporals exposades, especialment la cara, les mans i els peus. No escatimis. Aplica-la generosament. A la cara, s’ha d’aplicar la crema pel nas, llavis i orelles, però mai per les parpelles perquè pot entrar en els ulls i causar irritacions. Les parpelles s’han de protegir amb una gorra d’ala ampla.
 • Les hores centrals del dia poden resultar perilloses. Evita l’exposició al sol des de les 10 del matí a 4 de la tarda, quan la radiació és més intensa.
 • Aplica la crema 30 minuts abans de sortir de casa. A causa de que les substàncies del protector solar no comencen a fer efecte en la pell fins a mitja hora després d’aplicar-la, convé aplicar-la a casa abans de sortir. Evita que els teus fills es posin la samarreta immediatament perquè el teixit de cotó no absorbeixi la crema. Però sobretot, no esperis a arribar a la platja o a la piscina per posar-los la crema perquè durant la primera mitja hora d’exposició al sol se solen produir cremades.
 • Renova el protector solar cada 2 hores. La freqüència de renovació habitual de la crema solar és cada 2 hores, però com els nens s’estan banyant freqüentment, juguen en l’aigua i mantenen molta activitat física, pot ser bona idea aplicar-la de nou cada menys temps. Quan el teu fill surti de banyar-se, assegura’t de tornar-la a aplicar encara que utilitzis un protector solar resistent a l’aigua.
 • Utilitza protector solar també en dies ennuvolats. Encara que semblen dies d’ombra, en els dies ennuvolats també cal posar crema, perquè les radiacions solars travessen els núvols.
 • Recorda, a més, que com més gran sigui l’altitud, més ràpid es crema la seva pell amb l’exposició al sol.

És molt important que ajudis als teus fills a que gaudeixin del sol d’una forma segura. Estan vivint l’etapa de la seva vida en què més temps estaran exposats als seus efectes.

Fonts:
– Kidsalut Pediatric

http://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/compte-sol-quina-crema-fotoprotectora-triar-als-teus-fills-com-aplicar

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Informació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.