Comunicat sobre els darrers casos de malaltia meningocòccica a Catalunya

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha repassat aquesta tarda en roda de premsa els diferents casos de malaltia meningocòccica apareguts en els darrers dies a Catalunya. El primer dels casos, que va provocar la mort d’un infant al Pla de l’Estany, va experimentar una clínica compatible amb malaltia meningocòccica, tot i que les primeres proves biològiques realitzades no ha confirmat que es tractés d’un meningococ. Pel que fa al segon cas, que va causar la mort d’una nena a Manresa, les proves biològiques han demostrat que es tractava d’un meningococ de serogrup C. En aquest cas, Salut no té constància documental que la infant estigués vacunada contra aquest bacteri. El tercer cas afecta a un altre infant de Berga, tot i que es tractaria d’una meningitis vírica que està evolucionant favorablement.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha donat un missatge tranquilitzador al respecte. “No estem parlant d’un brot, els casos no estan relacionats entre si i no estem en una situació anòmala respecte altres anys”. Guix, però, ha reiterat la importància de la vacunació com a mesura que “salva vides”, tot destacant l’elevada cobertura vacunal infantil que hi ha Catalunya. En aquest sentit, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recorda la importància de complir amb el calendari vacunal en els infants per evitar malalties prevenibles. En concret, pel que fa a la vacuna contra el serogrup C del meningococ, aquesta té unes molt altes efectivitat i cobertura.

La malaltia meningocòccica

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals. El període d’incubació de la malaltia és de 2 a 10 dies. La malaltia meningocòccica pot afectar només el sistema nerviós (meningitis) o produir una infecció generalitzada, la sèpsia meningocòccica. La meningitis sol ser de començament agut i els símptomes i signes més freqüents són febre, cefalea i rigidesa de clatell, podent acompanyar-se de nàusees, vòmits, fotofòbia i estat confusional. La sèpsia meningocòccica és una malaltia greu i, en alguns casos, fulminant.

A Catalunya, la malaltia meningocòccica és de notificació urgent al sistema de Malalties de Declaració Obligatòria per part del centre sanitari que atén el pacient. La incidència de malaltia meningocòccica a Catalunya ha presentat una davallada progressiva i molt important al llarg  del temps gràcies a la vacunació generalitzada de la població i a la millora de les condicions higièniques, però cada any es presenten uns 50-60 casos. La major part evolucionen favorablement però en alguns casos la malaltia pot produir complicacions greus i, fins i tot, la mort.  Al nostre entorn, la majoria dels casos estan produïts pels serogrups B i C, amb un clar predomini del primer. La vacunació en infants inclosa al calendari vacunal protegeix només contra el meningococ C.

També recomanem la lectura de l’entrada Avui cal parlar de meningitis i del meningococ C del blog de pediatria d’Althaia.

Informació extreta de la nota de premsa del Departament de Salut

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.