Neuropatia diabètica

publicació_icsccToni Sánchez, metge de l’EAP Navàs-Balsareny ens explica què és la neuropatia diabètica i quines són les recomanacions per evitar-la.

 

Cervell i senyals nervioses

Es pot afirmar que el cervell és la unitat processadora del cos humà. Controla tot el que fem, incloent-hi els nostres pensaments, l’alimentació, la respiració i la digestió, entre moltes altres funcions.

neuropatiaEl cervell envia senyals a través de tot el cos utilitzant una enorme xarxa nerviosa que abasta tot l’organisme. Aquests nervis reben i transporten senyals des de i cap al cervell, cosa que permet mantenir un adequat funcionament de tot el sistema.

Neuropatia

En el moment que aquests nervis pateixen afectacions, a aquestes lesions resultants se les anomena neuropaties.

En persones diabètiques de més de 25 anys d’evolució de la malaltia, són lesions molt comunes, anomenades neuropaties diabètiques.

Neuropatia vs. diabetis

La neuropatia diabètica afecta el 60-70% de les persones amb diabetis. Es desenvolupa durant diversos anys i durant aquest lapse la seva intensitat varia de lleu a severa.

Es creu que hi ha una correlació directa entre el control de la glicèmia i la manifestació de la neuropatia, donat pel fet que els nervis, íntimament relacionats amb els vasos sanguinis, no reben l’oxigen necessari per al seu funcionament i es produeixen danys que dificulten la funció de transmissió dels impulsos nerviosos a les extremitats.

Hi ha evidència científica que afirma que les persones que pateixen de desordres autoimmunes, per exemple en el cas de la diabetis tipus 1, i de malalties renals són més susceptibles de patir danys en els nervis, a causa d’inflamacions i augments en els nivells de toxines en la sang.

Símptomes i classificació

Depenent dels nervis que siguin afectats, la neuropatia diabètica es classifica en quatre grups principals:

  1. Neuropatia perifèrica. És la mes comuna entre les persones amb diabetis i, normalment, està associada amb la pèrdua de sensació en els peus i les mans.
  2. Neuropatia autonòmica. Afecta els nervis que controlen les funcions involuntàries de músculs i òrgans com ara el cor, la bufeta, els pulmons, etc.
  3. Neuropatia proximal. Afecta la sensació a les cuixes, malucs i natges que resulta en casos de debilitat de les cames. Aquesta és la neuropatia mes comuna en el cas de diabetis tipus 2.
  4. Neuropatia focal. Pot ocórrer en un nervi específic i afectar una sola àrea, per exemple la cara, el tors o les cames. Aquest tipus de neuropatia pot causar molt dolor, encara que no és una complicació que es presenta a llarg termini.

La forma lleu de la malaltia pot passar desapercebuda; els seus símptomes principals són:

  • Manca de sensació i formigueig a les extremitats (braços, cames, peus i mans).
  • Debilitat general.
  • Disfunció erèctil i sequedat vaginal.

El dany greu als nervis pot generar moltes altres complicacions, incloent-hi amputacions, infeccions urinàries, hipoglucèmia inadvertida, disfunció sexual i problemes digestius.

Com a conclusió, és important evitar o perllongar l’aparició de la neuropatia diabètica tant com sigui possible. Si tens símptomes de neuropatia, consulta el teu metge, que et prescriurà medicació per controlar els símptomes ja que no existeix cura per a aquesta condició. La clau és el control de la glucosa en sang a través d’un maneig adequat de la diabetis, evitant així la progressió de la neuropatia diabètica fins on sigui possible.

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Informació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.