Propòsits d’any nou

Edmar Emdy Lastra, metge del CAP Vilanova del Camí, ens proposa seguir quatre bons propòsits per millorar la nostra qualitat de vida aquest 2017.

publicació_icscc

Comencem un nou any i és moment de fer recompte de tot el bo i el dolent que hem fet durant els dotze mesos anteriors. Probablement arribarem tots a la mateixa conclusió: tenir bona salut és el més important i, per això, voldrem modificar tots aquells hàbits poc recomanables en els quals hem caigut l’any passat, amb l’objectiu d’aconseguir que durant tot aquest 2017 la salut ens acompanyi.

Per aconseguir-ho us fem quatre bons propòsits.

Menjar més sa

menjar sa

L’objectiu és mantenir una dieta equilibrada que ens permeti prevenir determinades malalties i enfortir les nostres defenses. Seguir una dieta sana i equilibrada no és sinònim de menjar ‘verd’ o insípid.

Si l’alimentació no és adequada, pot ser causant de malalties com ara obesitat, hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, alteracions òssies i articulars i alguns tipus de càncer, entre ells el d’estómac. A més, una mala alimentació també afecta el nostre nivell d’energia i l’estat d’ànim. Per alimentar-nos correctament i mantenir-nos en el pes normal, és important aportar a l’organisme els nutrients necessaris: hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i aigua en una proporció adequada. En aquest sentit, la dieta mediterrània és la que té més acceptació, ja que inclou tots els aliments necessaris per menjar de forma sana i equilibrada (cereals, verdures, fruites, llegums, peix, oli d’oliva.) És important reduir el consum de greixos saturats (brioixeria, embotits, mantega) i incloure més antioxidants (fruites i verdures).

També és important que no oblidem que el cos necessita hidratar-se, per això hem de beure aigua (uns dos litres diaris). A més, fer-ho ens ajuda a eliminar les toxines acumulades i millora la funció renal. Al llarg de la jornada s’aconsella beure uns vuit gots d’aigua; els dos primers, resulta molt sa prendre’ls en dejú. També ens beneficien les infusions, els brous i sucs de fruites, sempre que siguin naturals.

En resum, tingueu l’edat que tingueu, és important que seguiu una alimentació adequada a la vostra edat i necessitats nutricionals, especialment si patiu alguna malaltia que faci que us calgui tenir una cura especial. Per descomptat, fugiu de productes i dietes miracle i no feu cas de falsos mites que a l’única cosa que us conduiran és a caure en trastorns alimentari. Ah! I no oblideu que tan important com menjar bé és mantenir-se ben hidratat.

Fer més exercici

Un dels pilars d’una vida sana i activa és l’exercici físic, ja que, entre els seus múltiples beneficis destaquen l’aportació d’elasticitat muscular, la protecció del cor, l’enfortiment del sistema immunològic i la participació en una major oxigenació pulmonar i cerebral. Així mateix, la seva pràctica regular ajuda a dormir més bé i puja l’ànim gràcies a l’alliberament de les endorfines, que són responsables de la sensació de benestar. L’agressivitat i l’estrès acumulats en la jornada laboral es reduiran en una proporció inversament proporcional a l’augment de l’autoestima i el benestar general. Si hi doneu voltes, però no us acabeu de decidir, ja és hora d’apuntar-vos a un gimnàs, veureu que no n’hi ha per tant!, que a poc a poc us acostumareu a fer exercici.

No és necessari que us entreneu gaire, n’hi ha prou amb què introduïu petits canvis encaminats a la millora de la condició física. Una vida activa ja és beneficiosa, però si a més hi afegim la pràctica d’algun tipus d’exercici físic o esport concret, de forma moderada i regular (almenys tres vegades per setmana), n’augmentarem els beneficis. Cal tenir en compte, això sí, que quan s’iniciem una activitat esportiva cal que ho fem de forma gradual, ja que un exercici massa fort sense estar-hi acostumats pot perjudicar-nos.

Deixar de fumar

El començament d’un nou any és un moment perfecte per plantar-se i trobar la força de voluntat suficient per abandonar el tabac. Què pot haver-hi de millor que deixar de fer pudor de fum, o que sortir al carrer a fumar sota el fred quan estem en un animat menjar amb els amics o que tenir les dents fosques a causa del tabac? A més, no és només una qüestió social o estètica, penseu que els motius per apagar per sempre la cigarreta són, principalment, mèdics: les possibilitats de patir càncer, malaltia pulmonar obstructiva crònica o bronquitis, entre d’altres, es disparen en els fumadors.

Controlar l’estrès

L’estrès és un mecanisme de defensa natural de l’organisme davant un estímul. No obstant això, si se segueix manifestant la mateixa sensació durant molt temps o no hi ha un estímul real que la provoqui, l’estrès es cronifica i pot afectar seriosament la salut de la persona. Es manifesta amb fatiga, inapetència, insomni, nerviosisme, ansietat, angoixa, dolors osteomusculars, etc.

No hem de deixar que l’estrès i l’ansietat ens guanyin la partida, això és vital per portar una vida sana i plena. Preneu els comandaments de la vostra vida i apreneu a prevenir l’estrès amb les tècniques següents:

  • No intenteu fer gaires activitats alhora. Centreu-vos només en aquelles que podeu dur a terme.
  • Procureu dormir entre set i vuit hores diàries.
  • Manteniu bones i freqüents relacions socials i familiars.
  • Utilitzeu el temps d’oci en activitats que us resultin gratificants.
  • En moments en què sentiu que les obligacions i activitats us sobrepassen, respireu profundament. Preneu un descans i tracteu de relaxar-vos, allunyant de la ment els pensaments negatius.
  • Regaleu-vos moments de benestar: un massatge, un bany, un sopar especial…

Amb força de voluntat tot es pot aconseguir, us animem a posar en pràctica aquests propòsits i veureu com obtindreu canvis notables.

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.