La Marató 2016: Tots tenim un costat bo o molt bo

El proper 18 de desembre es fa una nova Marató a TV3, enguany dedicada a l’ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Us animem a participar-hi amb donatius i amb les activitats programades a Manresa.

L’ICTUS

L’ICTUS és una de les tres malalties més letals del món, amb el càncer i les malalties cardiovasculars. De fet, a Catalunya, és la primera causa de mort en dones i la tercera en els homes. I la que més discapacitat provoca.
També és una malaltia molt estesa: una de cada sis persones tindrà un ictus al llarg de la seva vida. I pot afectar tothom, també els nens i els joves, encara que a mesura que ens fem grans augmenten les probabilitats de tenir-ne un.
L’ictus passa quan s’altera bruscament la circulació de la sang al cervell, de manera que, en la majoria de casos, la sang no arriba a alguna part d’aquest òrgan.
Hi ha diferents tipus d’ictus. Els més comuns són els ictus isquèmics: representen el 85% i passen quan es forma un tap en una artèria que no permet que la sang circuli i arribi correctament a totes les àrees del cervell. La conseqüència és que quedarà afectada aquella part del cervell i, per tant, les funcions del nostre cos que es coordinen des d’allà (com la parla, la memòria, la mobilitat…).
D’altra banda, els ictus hemorràgics representen el 15% de tots els ictus i passen perquè una artèria es trenca i això provoca una hemorràgia.

TRACTAMENTS
En els últims anys s’ha avançat molt en el tractament de l’ictus. D’una banda, s’ha demostrat que és vital arribar a l’hospital en el mínim de temps possible. Només així es pot determinar el tipus d’ictus i aplicar el tractament adient. Això farà que, a banda de salvar-li la vida, el pacient tingui poques seqüeles la resta de la seva vida.
En els ictus isquèmics, el tractament consisteix a destapar l’artèria al més aviat possible i, en els hemorràgics, cal controlar el vessament. Un cop controlat l’ictus, la majoria de pacients han de fer rehabilitació per poder tornar a ser autònoms.
L’ictus provoca molt sovint una paràlisi de mig cos i dificultats per parlar o comprendre correctament. Per això, els símptomes per reconèixer un ictus responen a les inicials RAPID: tenir dificultats per Riure sense torçar la boca, per Aixecar els braços o per Parlar i, en cas de sospita d’Ictus, truquem De pressa al 112. Perquè “el temps és cervell”: cada minut d’artèria taponada perdem dos milions de neurones. I aquest dany és irreparable.

 

PREVENCIÓ
La prevenció és al nostre abast: cal que ens conscienciem d’adquirir hàbits de vida saludables (no fumar, portar una dieta sana, fent exercici físic i mental…) i, sobretot, vigilar els factors de risc (hipertensió arterial, arítmies, colesterol elevat i obesitat) i fer controls mèdics regulars.

LES LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES

Les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques passen quan rebem un fort cop al crani o a la columna vertebral com a conseqüència d’un accident (ja sigui de trànsit, laboral, domèstic, esportiu…). L’esquelet és l’encarregat de protegir aquests òrgans tan delicats -el cervell i la medul·la-, però de vegades no podem evitar lesionar-los. Aquestes lesions condicionen molt la vida de les persones, ja que molts afectats queden amb discapacitat i necessiten l’ajuda de la família de forma constant.
La medul·la espinal, que és a l’interior de la columna vertebral, és un cordó nerviós (com una línia d’internet o de telèfon, plena de cables) que intercanvia missatges de forma contínua entre el cervell i el cos. Un accident pot lesionar –de forma completa o incompleta– la medul·la o pressionar-la, i fer, per tant, que no pugui funcionar correctament. Com a conseqüència d’això, hi ha persones que perden la sensibilitat i/o la mobilitat de les extremitats superiors i/o inferiors.
La lesió que provoca un cop fort al cervell es coneix com a traumatisme cranioencefàlic i pot afectar les capacitats físiques, mentals i emocionals d’una persona. De vegades, després d’un traumatisme greu, fins i tot podem perdre el coneixement o entrar en coma. I, com passa en les lesions medul·lars, al cap de pocs segons canvia radicalment la vida de la persona afectada i de la seva família.

FUTUR
Encara queda molt per investigar, per saber com es poden curar tant l’ictus com les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. I és que, ara per ara, no sabem com es pot reparar la medul·la espinal ni tenim eines per recuperar del tot un cervell que ha tingut una lesió greu, ja sigui per un accident o per un ictus. Per això cal continuar investigant per trobar tractaments efectius que millorin la qualitat i l’esperança de vida d’aquestes persones.

Informació extreta del dossier de premsa de la campanya de la Marató 2016

 

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació, Passa-ho! i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.