Noves recomanacions per a l’alimentació en la primera infància

Aquest any l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament de Salut han elaborat l’ excel·lent guia  Recomanacions per l’alimentació en la primera infància(de 0 a 3 anys)” on, prenent les darreres evidències científiques sobre el tema, els experts incorporen nous canvis en l’alimentació dels infants.

alimentacio-en-la-primera-infancia

Clica la imatge per obtenir la guia

Els canvis més importants que postula la nova guia són:

  • La introducció de l’alimentació complementària regulada pel propi nadó: tendència dita com “Baby-led weaning”. Es tracta d’una introducció progressiva, però flexible, de nous aliments (a partir dels 6-7 mesos d’edat). Així doncs, deixa de ser tant important l’ordre d’introducció dels aliments. A partir dels 6 mesos de vida, es pot afegir gradualment aliments com: hortalisses, llegums, carn, peix, ous, fruita seca aixafada o mòlta (MAI SENCERA !!! Pel risc d’ennuegament) i oli d’oliva verge.

fireshot-capture-6-http___scientiasalut-gencat-cat_bitstream_handle_11351_2213_recomanacions

  • No obligar mai a acabar-se tot el menjar. El nadó té la capacitat natural de autoregular la quantitat d’aliment que precisa (si no hi ha cap malaltia), tenint, però, present, que els adults som els responsables d’oferir menjar sa, decidir quan cuinar-lo i quan menjar-lo. Si forcem l’infant, podríem estimular el rebuig a determinats aliments o provocar un risc de sobrealimentació i, a llarg termini, crear obesitat i d’altres problemes.
  • Estimular que els nadons masteguin amb els alimentats aixafats.
  • Cal augmentar el consum de verdures i fruites i reduir el consum de proteina a 1 àpat al dia, limitant el consum de carn vermella a 2 cops/setmana. Hem de pensar que els llegums, els ous, el peix i els làctics ja aporten proteïna.
  • Es recomana que els cereals siguin integrals.
  • De les hortalisses, cal evitar els espinacs i les bledes abans dels 12 mesos, i si es donen, mai han de suposar més del 20% del total del plat pel seu alt contingut en nitrats. A partir de l’any i fins els 3 anys, cal que aquestes hortalisses no suposin més d’una racció al dia.
  • Els nens menors de 3 anys han d’evitar consumir peix espasa, emperador, caçó, tintorera i tonyina,  pel seu alt contingut en mercuri. I els nens de 3 a 12 anys, han de limitar-los a 50 g./setmana.
  • No afegir sucre, mel ni edulcorants. També cal evitar la sal i els aliments que la continguin en elevada quantitat, així com els aliments processats.

La guia també ofereix uns molt recomanables menús diaris adaptats a les edats dels infants.

fireshot-capture-7-http___scientiasalut-gencat-cat_bitstream_handle_11351_2213_recomanacions

PER DUBTES O ACLARIMENTS, PODEU POSAR-VOS EN CONTACTE AMB EL VOSTRE EQUIP DE PEDIATRIA.

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Consells de salut, Informació, Passa-ho! i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.