Dia mundial de la Salut Mental: dignitat i primera ajuda psicològica

Des de fa uns quants anys el 10 d’octubre a iniciativa de la World Federation for Mental Health celebrem el dia mundial de la Salut Mental amb una campanya que intenta buscar l’atenció en la identificació, tractament i prevenció d’algun trastorn emocional o de conducta.

Enguany el lema és “Dignitat en la salut mental i Primera ajuda psicològica per a tothom”.

Actualment hi ha l’organització Obertament molt preocupada per la dignitat en la salut mental i que dins la campanya “per la salut mental, dóna la cara” i en el context de la lluita contra la discriminació per raons de salut mental, han engegat una campanya amb l’objectiu de sumar signatures i suport per a reduir la discriminació al 0%. La campanya d’Obertament pel Dia Mundial de la Salut Mental va començar fa uns dies, amb un missatge molt clar: “Lluitem per una Discriminació Zero en salut mental”.

salut_mental

Perquè si diguessim que l’1% de les persones amb trastorn mental han estat discriminades, estaríem mentint: són un 80,1%. Però fins i tot un 1% de discriminació ja seria massa.

Per això, i per celebrar el Dia de la Salut Mental, han preparat uns bàners que pretenen fer una crida a que més i més persones es sumin a aquest moviment per acabar amb la discriminació. Són moltes les persones i els mitjans col·laboradors que s’han sumat ja a la campanya i una vegada ens proposen que siguem protagonistes de la lluita contra l’estigma en salut mental. Ens animen a entrar a l’enllaç a http://discriminaciozero.org i signar, i si ens engresca, compartir el missatge a les xarxes socials amb el link a la web, l’etiqueta #discriminaciozero o mencionant a @noalestigma (Twitter) o www.facebook.com/obertament.

L’altre gran tema del dia és la primera ajuda psicològica. Els esforços s’encaren en el recolçament psicològic pragmàtic bàsic per a les persones que es troven en un paper d’ajuda. Tot i el seu nom, la primera ajuda psicològica cobreix tant el suport psicològic com social. En efecte, invertir en la primera ajuda psicològica forma part d’un esforç a més llarg termini per aconseguir que algú amb una angoixa molt aguda deguda a una crisi pugui rebre suport bàsic, i que aquells que necessitin més que la primera ajuda psicològica rebin un suport addicional avançat per part de salut, salut mental i serveis socials.

Uns mínims coneixaments en primera ajuda psicològica, com en els primers auxilis en salut, hauria de formar part dels coneixements bàsics de la població general, dels professisonals que treballen en contextes sanitaris, educatius i socials, etc.

logo_pap_ondem_2

Primeros auxilios psicológicos

Aprofitant la motivació del dia volem recomanar un curs online obert i gratuit realitzat per la Universitat Autónoma de Barcelona i el Centre de Crisis de Barcelona ofert per la plataforma Coursera.org titulat: Primeros Auxilios Psicológicos. Està destinat a entrenar en l’aplicació de primers auxilis psicològics (PAP) a persones afectades per situacions altament estressants, abastant tant emergències quotidianes (incidents crítics estadísticament freqüents que afecten de manera molt intensa: un accident de trànsit, un hospitalització, una agressió o la mort traumàtica o sobtada d’una persona, etc.) com emergències comunitàries i / o massives (successos infreqüents, que afecten moltes persones oa una comunitat sencera i que sobrepassen amb molt el que succeeix habitualment en ella: una catàstrofe natural, un accident ferroviari o aeri o un atemptat).

Podem obtenir més informació i material d’aprenentatge de la primera ajuda psicològica clicant al següent enllaç de la Organització Mundial de la Salut.

#DiaMundialdelaSalutMental

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.