Pacient Expert Catalunya sobre la Diabetis

Ha finalitzat la primera part de les sessions de Pacient Expert Catalunya sobre la Diabetis que enguany ha organitzat l’EAP Plaça Catalunya-Manresa.

És el tercer any consecutiu que es realitza el Pacient Expert de diabetis. Els observadors han sigut les professionals Montserrat Soler, Carme Sebastià i Montse Girbau. I la pacient experta ha sigut la sra Angustias Muñoz.

Definim com a pacient expert aquella persona afectada per una malaltia crònica que es capaç de responsabilitzar-se’n i tenir-ne autocura, sabent identificar les símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats que li ajudin a gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant així la seva qualitat de vida.

El Programa Pacient Expert Catalunya té com a objectiu final potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de les persones que tenen una malaltia crònica. És una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració entre pacients i professionals sanitaris i en el treball d’equip.

En el Programa Pacient Expert Catalunya qui pren el protagonisme és el pacient expert, que transmet coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut. En les sessions els professionals sanitaris passen a fer el paper d’observadors que únicament intervenen en cas que sigui necessari.

La finalitat del Programa Pacient Expert Catalunya és promoure canvis d’hàbits que millorin la qualitat de vida dels pacients mitjançant l’intercanvi i la transferència de coneixements i experiències entre els pacients experts i resta de pacients.

El grup l’han format 10 persones ( 7 homes i 3 dones) i han realitzat 9 sessions de 60 minuts. Queden per fer dues noves sessions als 6 i 12 mesos de la intervenció.

En les nou setmanes s’han  tractat els següents temes:

  • Que és la diabetis
  • Complicacions agudes i cròniques
  • Alimentació
  • Exercici físic i estils de vida
  • Tractament farmacològic oral
  • Autoanàlisis i insulina
  • Cura dels peus i situacions especials
  • Qualitat de vida i entorn social
  • Resum , qüestionaris i comiat

També s’han avaluat altres aspectes de la malaltia com el control de l’HbA1, el pes, el perímetre abdominal, la pressió arterial, el colesterol, l’adherència terapèutica i les descompensacions.

Més informació del Programa Pacient Expert Catalunya

Alguns dels consells treballats sobre la diabetis

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.