Dia mundial de l’ictus

El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), té com a objectiu sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que cada any afecta més de 15 milions de persones arreu del món.


L’ictus és el nom científic d’allò que en llenguatge comú es coneix com “feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi cerebral” i alguns altres.

Es tracta d’una alteració en la circulació de sang al cervell, produïda per un taponament o pel trencament d’una artèria. Això fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. Els signes i símptomes solen ser la manca de mobilitat o de sensibilitat en una part del cos, la dificultat per veure-hi o per parlar, i cal destacar que apareixen de forma sobtada. Pot conduir a la mort, o deixar importants seqüeles.

cartell_RAPID (1)-page-001

Cada any, es produeixen 13.000 ingressos hospitalaris per ictus a Catalunya, per això disposem des de 2006 d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi Ictus – Actua RAPID Qualsevol persona pot sospitar que té davant algú amb un possible codi Ictus. Aleshores caldrà demanar-li que faci tres accions: Riure (per veure si hi ha asimetries en la mobilització de la cara), Aixecar els dos braços (per constatar si hi ha debilitat o pèrdua de força) i Parlar . Si abans podia fer-ho i ara la persona no en pot fer alguna, pot ser un Ictus, cal avisar els serveis d’emergències Depressa trucant al 061/112.

Informació al Canal Salut sobre l’Ictus

Guia pràctica per als pacients i els seus cuidadors, del Parc de Salut Mar

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.