11 de febrer dia Europeu del telèfon d’emergències 112

Des del 2009 l’11 de febrer és el dia Europeu del telèfon d’emergències 112 (#112day2015)

B9eQyKpCAAAsHX6

Quan he de trucar al 112?

Pots trucar al 112 en situacions d’emergència que requereixin assistència immediata dels bombers, policies o sanitaris.

En cas de dubte, sempre és millor trucar al 112.

Quan NO he de trucar al 112?

El 112 no és un joc, és un telèfon d’emergència. No hi has de trucar mai per demanar informació. Per a informació general (trànsit, previsió meteorològica, etc.) has de trucar al 012.img_si_no.png_1247117459

Què he de fer si tinc una urgència sanitària?

El sistema sanitari públic posa a la vostra disposició diversos recursos on us podeu adreçar en cas que us trobeu davant d’una urgència mèdica. Podeu anar al vostre centre d’atenció primària (CAP) i, fora del seu horari habitual, als centres amb atenció continuada, els quals estan en funcionament durant més hores.

En la Guia per a l’accés als centres amb atenció continuada i urgent  trobareu la relació d’aquests centres de tot el territori de Catalunya.

També, si es tracta d’una urgència, sempre podeu trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, on metges i infermeres donen consells de salut i assessoren sobre què cal fer en cada situació. Si cal, envien el metge a domicili o una ambulància. Recordeu que, si no és estrictament necessari, no heu d’anar directament als serveis d’urgències dels hospitals. Així s’evita que es col·lapsin en detriment de les persones que més els necessiten.

En cas d’emergència heu de telefonar al 112.

Quina informació em demanaran?

Quan truquis al 112 et demanaran la localització de l’incident, telèfon i nom de contacte per si cal contactar de nou. Contesta totes les preguntes i no pengis fins que t’ho indiquin.

Què he de fer si quan truco al 112 no em contesten immediatament?

No pengis. Tan aviat com ens sigui possible atendrem la teva trucada.

El 112 és un número gratuït?

. A més a més, des de telèfons públics no cal introduir monedes per accedir al servei.

Puc trucar al 112 amb el meu telèfon mòbil?

Sí, el 112 funciona tant des del telèfon fix com des del mòbil.

He de tenir cobertura al mòbil per trucar al 112?

Pots trucar al 112 des del mòbil fins i tot sense el PIN i sense cobertura de la teva operadora. Tot i això, hi ha d’haver cobertura d’alguna altra companyia. Si et trobes en algun punt sense gens de cobertura, canvia de situació o busca un telèfon fix.

En quins idiomes em poden atendre quan truco al 112 de Catalunya?

Al 112 t’atendran en català, castellà, anglès, francès i alemany.

En quins països funciona el 112?

Pots demanar ajuda urgent trucant al 112 als 27 estats membres de la Unió Europea i en altres països de la zona europea:

Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, les illes Fèroe, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, l’illa de Man, Mònaco,Noruega, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, la República de Macedònia, la República Txeca, el Regne Unit, Sèrbia, Suècia, el Vaticà i Xipre.

El 112 també està actiu en altres països com Israel, algunes regions de Rússia o Turquia.

Per què la Unió Europea ha introduït el número d’emergències 112?

El Consell de la Unió Europea va prendre la decisió d’introduir el número d’emergències 112 perquè totes les persones que es desplacin per Europa no necessitin conèixer tots els números d’emergència locals. El número d’emergència 112 és fàcil de recordar i, a més a més, és l’únic que cal recordar per a tot Europa.

Existeix una aplicació mòbil per a persones sordes

Permet a les persones sordes comunicar-se amb el telèfon d’emergències 112 a través de pictogrames, vídeos en llengua de signes en català i castellà, i un servei de geolocalització.

L’aplicació funciona a partir de tres pictogrames que corresponen als tres motius més comuns de trucades al 112: les emergències mèdiques, les policials i les relacionades amb els bombers i l’extinció d’incendis. Quan l’usuari ha seleccionat l’opció convenient, pot escollir diverses situacions, per exemple, maltractaments, agressions, suïcidis, accidents, incendis o malalties, etc. Amb aquesta aplicació millorem l’autonomia de les persones sordes, que ara poden col·laborar amb la ciutadania.

Pots sol·licitar aquest servei a la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) a través del seu lloc web, ja que l’entitat s’encarrega de distribuir i canalitzar l’eina a les 32 associacions federades, i a l’Associació Provincial de Laringectomitzats de Lleida al seu lloc web.

Existeix una aplicació mòbil per a persones estrangeres

Aquesta app els permet també, com la de sords, comunicar-se amb el telèfon d’emergències a través de pictogrames i un servei de geolocalització en el seu idioma.

Amb aquesta aplicació es pot escollir l’emergència d’un llistat de pictogrames i un servei de geolocalització mitjançant el seu idioma (aquesta primera versió disposa dels següents idiomes: anglès, àrab, italià, japonès, polonès, rus i xinès. Per a la resta d’idiomes, l’aplicació estarà en anglès).

Els turistes que desitgin utilitzar aquest servei poden sol·licitar-ho en tots els hotels de Catalunya o demanar informació al Gremi d’Hotelers.

Informació extreta de 112.gencat.cat

 

 

 

 

 

Quant a plcatalunyamanresa

EAP Plaça Catalunya - Manresa
Aquesta entrada s'ha publicat en Informació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.